The Lobster Club wins award from AIA New York

Jan. 2018

Commissioned to design the historic interior at the base of the iconic Seagram Building, The Lobster Club provides a vibrant addition to the fabric of midtown Manhattan and offers a playful counterpoint to the famous landmarked restaurants that hover above the 4,500 sq below-grade space, all within the modernist glass tower.

The Lobster Club resolves the dual requirements of the destination restaurant by referencing Mies van der Rohe and Phillip Johnson’s original interior while evolving the space as an art-infused, colorful series of loosely connected  zones and different atmospheres within an open plan.  Planar objects organize space and create intuitive circulation around the square lounge, which anchors the main room.  Taking cues from the restaurant’s history as an all-hours meeting spot, it’s designed for flexibility and varied capacity at different times of day with retractable leather curtains that alter the available space.

 

The use of materials within The Lobster Club is both subtle and ambitious.  Taking inspiration from The Seagram Building itself, the restaurant employs polished and oiled bronzes, ebonized wood, terrazzo, while simultaneously referencing an artist’s place of work with its pre-cast concrete floors.  Over a base palette of bronze, white, and black, custom fabrics create lively moments in chartreuse, coral, salmon, purple and red.

 

As the latest installment in the legacy of art connected with the Seagram Building including newly commissioned work, the current display of paintings and sculpture by our studio will rotate, bringing a new of level interaction to the typology of restaurant design. 

 

Completion, November 2017

AIA New York – Center for Architecture, Award of Merit

Photography, Manolo Yllera