Peter Marino completes Hill Art Foundation in The Getty

Feb. 2019

The Hill Art Foundation’s new space in Chelsea, designed by Peter Marino Architect, has opened. Located within the Peter Marino designed building ‘The Getty’ that utilizes one of the last available corner parcels in the former manufacturing neighborhood, the Foundation offers a high quality public exhibition and education space for J. Tomilson and Janine Hill’s non-profit art institution.

In designing the 7,700 sq ft Hill Art Foundation occupying The Getty’s 3rd and 4th floors with its own dedicated entrance on 10th Avenue, Peter Marino Architect has created a series of exhibition spaces with maximum spatial flexibility, substantial daylight inside, and views onto the adjacent High Line park. 

The spaces are designed dynamically for large scale works with three floating art walls 14’ high within a double height space on the 3rd floor; the 4th floor includes four sliding art walls for further flexibility.  Windows face all four cardinal directions making for constantly changing natural light within the galleries.    A recessed and flexible lighting system allows for both warm and cool temperature lamps to support an art collection that will vary from Old Masters to Contemporary artists in a variety of mediums.

The Hill Art Foundation was conceived as a public exhibition and education space that can simultaneously provide private respite for contemplation; visitors are encouraged sit and take their time to enjoy the artwork on display.  The foundation is located above Lehmann Maupin gallery and below the Getty’s five residences (also designed by Peter Marino) and with this positioning the foundation fuses the boundary between public and private within The Getty.

Select and custom furnishings offers comfortable opportunities for reflection including a ‘Linea A’ by Peter Marino for Poltrona Frau armchair and two seater sofa, ‘Leather Barricade’ from Marino’s bronze box collection, armchairs by Shiro Kuramata, a center table by André Dubreuil, chairs by Jack Erikkson, and custom Peter Marino designed tables of silver nitrate. The articulated exhibition areas also define the administration spaces which are inserted within; The Hill Art Foundation is open to the public and emphasizes transparency and interaction with visitors. 

Limed 12” wide solid oak floors throughout are complimented by stainless steel detailing, kinon finishes, bookcases in blackened and oil lacquered steel, travertine, marble, and stone.  The interior courtyard garden ensures that light enters from north, east, south, and west.

Hill Art Foundation opened with the exhibition titled Maybe Maybe Not: Christopher Wool and the Hill Collection on January 31st

Further reading